Optimalisatie door selfbilling
Selfbilling, een innovatieve methode van facturatie waarbij de afnemer zelf facturen genereert en verzendt voor ontvangen goederen of diensten, is een praktijk die steeds meer terrein wint in diverse sectoren, waaronder de zorg. Summit Group heeft ervaring met succesvolle implementaties van selfbilling in zorginstellingen, waardoor een gestroomlijnd procesverloop wordt gerealiseerd.
Het implementeren van deze methode heeft een aantal voordelen:
- Tijdsbesparing
In de zorgsector, waar het frequente gebruik van PNIL (Personeel Niet In Loondienst, zoals uitzendkrachten, detacheerden en zzp-ers) tot een hoog aantal facturen leidt, kan selfbilling zorgen voor een aanzienlijke besparing van tijd. Daarnaast zijn facturen van PNIL in de zorg erg geschikt voor selfbilling: de invulling van de factuur wordt gedaan op basis van eigen data uit het urenregistratiesysteem. Dit resulteert in tijdswinst doordat de facturen van externe partijen niet meer gecontroleerd hoeven te worden en er geen communicatie over eventuele correcties nodig is.
Het geschatte aantal bespaarde uren bedraagt in totaal 1068 uur. Deze tijd werd eerder besteed aan verschillende taken door verschillende afdelingen: het boeken van facturen en stelposten, het berekenen van stelposten en het uitvoeren van controles door de afdeling Planning & Control, het controleren van facturen door ad-hoc planners en het accorderen van facturen door de manager capaciteitsplanning. Deze efficiëntieverbeteringen resulteren in een totale besparing van €33.500. - Verhoogde precisie
Automatisering van facturatie met behulp van selfbilling vermindert fouten aanzienlijk. De juiste tarieven voor PNIL worden op deze manier nauwkeurig toegepast. Zo is er meer controle op de juistheid van de facturaties: er is geen ruimte om af te wijken van de contractueel vastgelegde afspraken.
Vooraf werd geschat dat de zorginstelling €40.000 aan kosten zou hebben als gevolg van foutieve facturen, op basis van een foutpercentage van 0,5%. In de praktijk bleek echter dat dit foutpercentage aanzienlijk hoger zou kunnen liggen vanwege talrijke facturen met o.a. te veel gedeclareerde uren en/of onjuiste tarieven, en zelfs dubbele facturatie. - Snellere doorlooptijd
Door het elimineren van wachttijd op facturen van PNIL wordt het facturatieproces nog efficiënter. Dit verkort de tijd tussen dienstverlening en betaling, wat ook een voordeel is voor de dienstverlenende partij, en het resulteert in een vloeiender en voorspelbaarder verloop van de kosten. Er wordt zo ook meer overzicht gecreëerd binnen het grote aantal facturen.
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met uitzendbureaus en zzp bemiddelingsbureaus om de overgang naar selfbilling te realiseren. In nieuwe contracten is het zeer verstandig om de optie tot selfbilling juridisch vast te leggen, om deze mogelijkheid te verzekeren. Zo is er transparantie en draagt een goede samenwerking bij aan een gestroomlijnd proces dat gebaseerd is op precisie en efficiëntie.
Hoe kan capaciteitsmanagement in de zorg worden aangepakt?
Een mogelijke aanpak is het implementeren van een andere werkwijze die de variatie tijdens piekmomenten vermindert. Dit kan bijvoorbeeld door middel van betere planning en afstemming tussen afdelingen, het gebruik van voorspellingsmodellen en het flexibel inzetten van personeel. Door de zorgvraag gelijkmatiger te verdelen en de capaciteit beter te benutten, kan de efficiëntie worden verhoogd en kunnen kosten worden bespaard.
Het resultaat van variabiliteitsreductie en capaciteitsmanagement kan zijn dat er een capaciteitsverhoging van 5 tot 15% wordt gerealiseerd. Dit betekent dat met dezelfde middelen meer zorg kan worden verleend. Daarnaast kan het ook leiden tot een kostenreductie van 10 tot 20%, omdat de inzet van personeel en andere middelen beter wordt afgestemd op de werkelijke zorgvraag.
Voor zorgorganisaties is het belangrijk om te streven naar een optimale inzet van middelen en een efficiënte planning van de zorg. Hierbij kan de expertise van consultants of adviseurs op het gebied van variabiliteitsreductie en capaciteitsmanagement van grote waarde zijn. Summit consultants kunnen helpen bij het identificeren van knelpunten, het ontwerpen van effectieve processen en het implementeren van passende maatregelen om de variabiliteit te verminderen en de capaciteit optimaal te benutten.